There was an error in this gadget

like page..

Followers

love


Saturday, 16 March 2013

Rosopi Doroyan Crepe



Assalamualaikum dan salam sejahtera uolls
kali nie cik mars kita nak share resepi doroyan crepe this is my favourite yumiiesss
huhu memang sedap..jom !!


Bahan-bahan ( dalam 30 bantal crepe )

250 gram tepung gandum
2 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
pewarna ( ikot suka kurang nak kaler ape hijau ke hitam ke ok 
dah over pulak kaler hitam buat la kaler cantik cikit )
1 cawan Non Dairy Whipping Creme yang dah korang pukul kental ok
isi doroyan yang sudah dilanyak ( amikaw hehe )


Nie isi doroyan ikot la doroyan ape janji setapp maaa
ade sekali pernah makan cerepe dari doroyan musang king perghhh2
sedap tu bah..haha


cara-cara nak buat crepe :

  • korang campuq la semuo bahan tadi then blender dan tapih noh jangan x tapih
  • panaskan kuali non-stick pan sebab tak nak kasi crepe melekat kang koyak haru korang pakai api kecik sudah la.
  • Tuang 1 senduk adunan untuk crepe dan ratakan hingga jadi bentuk bulat ( tak payah terbalikkkan biar je sampai permukaan crepe tuw kering ) . 

camnie masa nak ratakan crepe.

                                             

  • Angkat dan biarkan sejuk jap ( jangan ngade letak lam peti pulak ) hehe.
  • Bentangkan sekeping demi sekeping then letak whipping creme kat tengah2 then korang letak plak isi doroyan atas cream tuw lepas tuw pulak korang lapik balik ngan cream tadi.
  • Last sekali korang lipat la cantik2 ( biasa orang buat bentuk bantal je xpernah dengar lagi jadi bentuk macam bantal golek huahua )
  • jangan lupa selepas siap letak lam peti sejuk.



haaa...tadaaa dah siap nie yang dah beku pastu ngapp terus
tak payah cakap banyak..haha



Yang nie masa mars kemaruk sangat nak crepe
akhirnya dapat jugakk..first time mars beli dulu..hehe

ok korang selamat mencuba..:)




No comments:

Post a Comment