There was an error in this gadget

like page..

Followers

love


Wednesday, 13 March 2013

Resepi kuah Yong Tau Fo


Assalamualaikum semua dan selamat malam
kali nie mars nk kongsi resepi kuah yong tau fu
sebab ade penah sekali mars beli kuah paket yang segera tuw 
berbau la macam hapak je so search la internet cara yang lebih selamat hand made la kan
lebih bagus dari yang segera nie takot jugak.


Here...bahan2 tuk yong tau fu biar puas makan
kalau sikit rasa xpuas
ade la ari tuw teringin sangat nak makan benda nie p
beli kat pasar malam xsedap la kuah dia..straight to the point hehe..



Bahan-bahan
10 tangkai cili kering - kalau taknak pedas, boleh kurangkan.
1 keping gula melaka.
300 ml air
1 cm belacan 
1 1/2 sb tepung jagung + 50ml air. 
Sedikit bijan goreng.
Gula - jika perlu.
Minyak untuk menggoreng.
Sedikit kacang tanah yang telah disangai dan ditumbuk halus,  

Cara-cara: 

Cili kering dibasuh dan digoreng sehingga garing. 
Belacan dibakar sedikit.
Tumbuk/kisar bersama cili kering dan belacan tadi.
Di dalam periuk, masukan air dan gula melaka. Tunggu sehingga gula melaka larut.
Masukan cili kering dan belacan kedalam periuk.
Masukan bancuhan tepung jagung.  
Setelah agak pekat boleh la tutup api dan taburkan bijan goreng tadi.
Hidangkan yong taufu dan tabur sedikit kacang tanah yang telah dikisar tadi.





Dah siap ape lagi makan la
tapi jangan lupa nak sedap rebus kangkung then gunting2 sikit
baru sedap makan nyum3...


selamat mencuba :)

No comments:

Post a Comment