There was an error in this gadget

like page..

Followers

love


Tuesday, 2 April 2013

Lumi ( baby turtle ) In Memories..


Assalamualaikum semua dan salam sejahtera..
korang apa khabar camner ngan haiwan peliharaan korang
sihat x..? hari nie mars sedih sebab Lumi da xde ( Baby Turtle )
tinggal la Lufi ( Lufia ) sesorang ..Mr.Opi cakap nanti nak beli sekor lagi yang 
jantan biar sepasang..pagi tadi p tanam lumi sedihnyer..pergi check kat kawan yang
ada kedai haiwan semalam dia cakap mata Lumi buta sebab air..
mars pakai air paip then letak da anti-clorine tapi macam xjadi..
so kelmarin Lumi x aktif macam hari sebelumnya dia diam je then selalu pejam mata
pergi check rupanya sakit patot la dia xnak makan pon
berbeza ngan si Lufia Alhamdullillah setakat nie dia aktif makan pon kuat
tadi try bagi salad xnak pulak..so sekarang nie mars pakai air sungai tuk Lufia..semalam 
sempat la tukar air pakai air tasik tuk Lumi n Lufia..
tapi mybe Lumi da xlarat sangat she's blind n ......... :'(
sekarang nie mars tengah tunggu matahari naik kat tingkat atas bilik nie hehe
nak bagi Lufia berjemur..semoga Lufia sihat n cepat besar
nanti mama belikan boyfriend tuk Lufia ok..:)


Sunday, 31 March 2013

My Little Lufi and Lumi..






Assalamualaikum semua
pepagi buta nie mars tak mengantok lagi sebab melayan
baby 2 ekor nie..Lumi and Lufi hadiah from my future husband (Insyaallah )
mars akan jaga baik2 mula2 takot jugak sebab kuku dia tajam 
masuk ari nie baru 3 hari dorang ngan mars
banyak jugak mars buat research tentang penjagaan baby turtle nie termasuk pasal 
makanan..tadi mars suap pallet pakai tangan kasar betol dorang ngap
takot ase hahaha..so Insyaallah besok mama akan carikan kayu or batu untuk kamu berdua...kesian plak asyik berendam je tapi bila letak bekas kecik tadi kamu tak nak naik plak..kena selalu kena cahaya matahari adalah slah satu tips untuk kekal sihat
one more thing mama akan ajar bagi kamu berdua makan ikan plak..protein kan cepat
besar sikit..hehe...mars letak bawah lampu meja je nak bagi panas
Insyaallah kalau mama ade duit lebih nanti mama carik la akuarium besar sikit untuk kamu berdua kesian duduk dalam akuarium ikan kecik pulak..so sekarang dorang mars just letak dalam bekas tupperware yang luas sikit la..
pasal jantan or betina belum sure sebab kecik lagi
cengkerang pon lembut lagi hehe...suka tengok dia berjalan sana sini..

ok la nanti kalau ada masa kita cerita lagi
korang apa lagi jom la try bela turtle seronok sangat
mars suka kucing tapi hakikatnya TAKOT KUCING DARI KECIK..!

Monday, 18 March 2013

Mars Inspiration..:)


Hai semua...!! kali nie mars just nak share make up by mars
yang tak seberapa nie..

Before..




Step by step ok..











 Taraaaa da siap..:)

































Saturday, 16 March 2013

Laksa thaiiii yumiiiesssss...!!!




Hi uolss...finally mars dapat makan laksa peberet nie
balik cuti sem mak masak laksa nie yumiessss sedap sangattt..
kuah dia soo pekat sebab banyak ikan nyum2..
buat kenduri for arwah my lovely father jugak..
Alhamdullillah semua berjalan lancar nanti mummy nak pergi umrah pulak
semoga niat Mummy nak jadi Tetamu Allah tercapai..Amin

pray for my mom semoga dia pergi balik dengan selamat..  :)

Rosopi Doroyan Crepe



Assalamualaikum dan salam sejahtera uolls
kali nie cik mars kita nak share resepi doroyan crepe this is my favourite yumiiesss
huhu memang sedap..jom !!


Bahan-bahan ( dalam 30 bantal crepe )

250 gram tepung gandum
2 biji telur
500 ml santan
1/2 sudu teh garam
pewarna ( ikot suka kurang nak kaler ape hijau ke hitam ke ok 
dah over pulak kaler hitam buat la kaler cantik cikit )
1 cawan Non Dairy Whipping Creme yang dah korang pukul kental ok
isi doroyan yang sudah dilanyak ( amikaw hehe )


Nie isi doroyan ikot la doroyan ape janji setapp maaa
ade sekali pernah makan cerepe dari doroyan musang king perghhh2
sedap tu bah..haha


cara-cara nak buat crepe :

  • korang campuq la semuo bahan tadi then blender dan tapih noh jangan x tapih
  • panaskan kuali non-stick pan sebab tak nak kasi crepe melekat kang koyak haru korang pakai api kecik sudah la.
  • Tuang 1 senduk adunan untuk crepe dan ratakan hingga jadi bentuk bulat ( tak payah terbalikkkan biar je sampai permukaan crepe tuw kering ) . 

camnie masa nak ratakan crepe.

                                             

  • Angkat dan biarkan sejuk jap ( jangan ngade letak lam peti pulak ) hehe.
  • Bentangkan sekeping demi sekeping then letak whipping creme kat tengah2 then korang letak plak isi doroyan atas cream tuw lepas tuw pulak korang lapik balik ngan cream tadi.
  • Last sekali korang lipat la cantik2 ( biasa orang buat bentuk bantal je xpernah dengar lagi jadi bentuk macam bantal golek huahua )
  • jangan lupa selepas siap letak lam peti sejuk.



haaa...tadaaa dah siap nie yang dah beku pastu ngapp terus
tak payah cakap banyak..haha



Yang nie masa mars kemaruk sangat nak crepe
akhirnya dapat jugakk..first time mars beli dulu..hehe

ok korang selamat mencuba..:)




Wednesday, 13 March 2013

Resepi kuah Yong Tau Fo


Assalamualaikum semua dan selamat malam
kali nie mars nk kongsi resepi kuah yong tau fu
sebab ade penah sekali mars beli kuah paket yang segera tuw 
berbau la macam hapak je so search la internet cara yang lebih selamat hand made la kan
lebih bagus dari yang segera nie takot jugak.


Here...bahan2 tuk yong tau fu biar puas makan
kalau sikit rasa xpuas
ade la ari tuw teringin sangat nak makan benda nie p
beli kat pasar malam xsedap la kuah dia..straight to the point hehe..



Bahan-bahan
10 tangkai cili kering - kalau taknak pedas, boleh kurangkan.
1 keping gula melaka.
300 ml air
1 cm belacan 
1 1/2 sb tepung jagung + 50ml air. 
Sedikit bijan goreng.
Gula - jika perlu.
Minyak untuk menggoreng.
Sedikit kacang tanah yang telah disangai dan ditumbuk halus,  

Cara-cara: 

Cili kering dibasuh dan digoreng sehingga garing. 
Belacan dibakar sedikit.
Tumbuk/kisar bersama cili kering dan belacan tadi.
Di dalam periuk, masukan air dan gula melaka. Tunggu sehingga gula melaka larut.
Masukan cili kering dan belacan kedalam periuk.
Masukan bancuhan tepung jagung.  
Setelah agak pekat boleh la tutup api dan taburkan bijan goreng tadi.
Hidangkan yong taufu dan tabur sedikit kacang tanah yang telah dikisar tadi.





Dah siap ape lagi makan la
tapi jangan lupa nak sedap rebus kangkung then gunting2 sikit
baru sedap makan nyum3...


selamat mencuba :)

Tuesday, 12 March 2013

My Touch :)


Assalamualaikum dan selamat malam semua
tetiba terasa nak update blog plak pasal my touch dalam make up nie
mars memang minat make up sejak kecik ye la mars ada 4 kakak dan semuanya pandai berhias diri selalu tengok diorang make up sampai mars pon terikut hehe
mars xde masa nak buat make up job full or part time kekadang ada masa je boleh
dah lama dah tak mengasah kat kolej ada kalau bosan muka kengkawan la jadik mangsa
ok la nie mars ade sertakan beberepa gambar
korang suka ke tak or nak suh improve lagi i need your comment ok..:)


Nie make up for Dinner abaikan yang belakang tuw
biasa la hostel hehe sume bujang..ade korang kesah ?? haha


Yang nie Pic masa mars jadi model sambilan hehe
mekap nie just simple je cuma lipstick terlebih over sebab ikot kaler tudung
semua peralatan by me :)

mars pakai tuk mekap nie just :

Dermacolour ikot kaler kulit nie mars pakai kod cerah melayu
eyeshadow miss rose kaler pink
shading sikit
blusher Danni
without eyelash sebab so malas nak pakai
lipstick jenama Mac terang mak oiii haha
tapi lipstick nie best..




model kedua
base dermacolour jugak amik kod dark sikit
eyeshadow miss rose kaler biru laut blend slow2
shading sikit
lipstick jenama Suamei kaler cantik n melekat
just tak pakai eyelash sebab nak cepat
make up by me :)


masih banyak nak kena improve lagi
i just try my best..:)