There was an error in this gadget

like page..

Followers

love


Tuesday, 12 March 2013

Laksa Thai sedapp !!


Assalamualaikum dan salam sejahtera semua kali nie mars nak kongsikan resepi laksa thai u know what i'm really love it so delicious hehe..puas makan laksa nie dari laksa lain
korang mesti cuba dari membeli ntah sedap ke tidak baik korang try sendiri kat umah 
jom !! one more thing tolong ye kalau korang suka makan pedas pon kurangkan cikit its dangerous.

bahan-bahan 

  • 1 paket laksa kering (rebus dan toskan laksa )
  • 7 or 8 ekor ikan selar,kembung (rebus,amik isi je ) jangan pi amik ikan pari sudah hehe..:D
  • 1 biji kelapa tak kisah la kalau nak senang korang pakai santan segera tapi yang fresh lg sedap la..( perah dalam 7-8 cawan )
  • sedikit daun limau purut agak2 je berapa nak pakai ok ( mayang or carik2 ) 1 1/2 labu bawang besar ( potong besar pada beberapa bahagian ) 
  • cili kering ( goreng tanpa minyak then kisar halus ) serbuk cili masa nak makan.
  • batang pisang ( amik isi yang paling dalam kaler putih )

                                                         Bahan untuk dikisar..

  • isi ikan yang diasingkan tadi
  • 10 or 12 cilipadi ikot suka korang
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 2 inci kunyit hidup
  • 2 inci lengkuas
  • 2 batang serai
  • 1 inci halia ye puan2 cewahh berlagak chef haha..:D

Untuk Ulam-ulaman
Korang boleh try ..

  •  jeruk sawi ( potong halus2 )
  • jeruk mangga muda ( potong dadu )
  • bawang putih ( hiris nipis2 ) goreng sampai kuning minyak banyak lg sedap sebab ini kena taruk masa nak makan laksa tuw.
  • kacang panjang ( potong halus )
  • kobis ( hiris nipis or hancurkan ke sedap gak )
  • taugeh
  • timun batang ( potong dadu )
  • betik muda ( sagat nipis )
  • or ulam-ulam lain yang korang suka ok..:D

Cara-cara nak masak macam mana omak oiii
ok cam gini omak nak ajor..:D
  • korang campur semua bahan blender dengan santan dan juga bawang besar tadi,pastikan masak dengan api slow,bila gelegak masukkkan daun limau purut tadi then masukkan perasa garam n ajinamoto.
  • lepas tuw biarkan kuah dia jadi pekat dalam 1/2 inci then boleh la korang check rasa macam mana kuah tuw kang ada plak yang kena darah tinggi masinn sangat haha..:D

  • masukkan batang pisang pastikan korang potong nipis ok. ikot suka korang la nak pakai ke tak batang pisang tapi kalau ada lagi sedap..
hasilnya kuah kuning keemasan
sedia untuk dimakan
selamat mencuba ok..;)






No comments:

Post a Comment